Passief inkomen

Een passief inkomen genereren verschilt wezenlijk van het gangbare actieve inkomen.
Bij de gebruikelijke manier van geld verdienen zit je vast aan ‘uurtje factuurtje’. Of aan het aantal uren werk dat gekoppeld is aan een afgesproken salaris. Met alle regeltjes of beperkingen die eraan vast zitten.

Het woord passief inkomen suggereert dat je niets hoeft te doen om toch geld te ontvangen.
Niets is minder waar. In het begin zul je tijd en – als je het slim aanpakt – slechts een beetje geld moeten investeren. Wanneer je dat beginwerk goed aangepakt hebt, stroomt het inkomen daarna automatisch binnen.

Het is dus niet zonder meer een ‘luie mensen methode’ of oneerlijke manier van werken.

Waarom een passief inkomen genereren?

We hebben allemaal wel gehoord van experimenten voor een basisinkomen.
Het idee is om iedereen een bescheiden inkomen te ‘schenken’, waar je net van rond kunt komen. Je hebt dan geen sollicitatieplicht of verplichting om te werken.

Het basisinkomen zou diverse uitkeringen en toeslagen vervangen en zou voor iederéén gelden, ongeacht of je er bij verdient en hoeveel.

Voorlopig zit dat basisinkomen er in Nederland niet in.

Jammer, want veel mensen blijken pas écht vanuit plezier en passie aan de slag te gaan als ze financiële rust hebben. En hun dagelijkse werk voldoet daar vaak niet aan.

Zélf een passief inkomen genereren is een goed alternatief. Of je nu werkt of niet. Vaak is het goed te doen naast een baan of eigen onderneming.
Of je voldoende verdient of niet, voor de meeste mensen is ‘een extra’tje’ altijd welkom.

Werk je niet?

Bofkont! Dan heb je nog veel meer mogelijkheden om naast een eventuele uitkering rustig je passieve inkomen op te bouwen. Een ideale manier om de macht weer in eigen hand te krijgen en te zijner tijd vrolijk afscheid te nemen van je uitkering!

Wil je een passief inkomen genereren dan zul je er in het begin flink aan moeten trekken (niets passiefs aan) om daar na een aantal maanden of jaren de vruchten van te plukken (heerlijk passief!).

Het passieve deel bestaat eruit dat je beloond wordt voor de actieve handelingen die eraan vooraf gingen.

passief inkomen

Vormen van passief inkomen

Er zijn diverse vormen van passief inkomen. In Nederland trekken we daar over het algemeen onze neuzen voor op.

Dat heeft meestal te maken met een gebrek aan kennis. En onbekend maakt onbemind. Een heel menselijke trek. Die je simpelweg om kunt buigen door je kennis uit te breiden.

Pas nu begint het begrip ‘passief inkomen’ in ons land algemeen aanvaard te worden. Een passief inkomen genereren kun je alleen doen. Echter, het helpt om een netwerk op te bouwen om samen te werken aan dat passieve inkomen.

Ingewikkeld?

Je zult snel merken dat het samen leuker én sneller gaat dan in je uppie. Je leert altijd van anderen en zij van jou.

Er zijn diverse vormen van passief inkomen:

Vastgoed

Huizen kopen en verhuren en beleggen zijn vormen van passief inkomen.
Hiervoor zul je over voldoende financiële middelen, vaardigheden en kennis moeten beschikken over vastgoed. Laat staan tijd en zin.
Voor deze vorm van passief inkomen ben je aan jezelf overgeleverd.

Niet mijn kopje thee, zeg maar.

Multi Level Marketing

Denk aan direct selling, ook wel Multi Level Marketing (MLM) genoemd.
Veel mensen gaan op tilt als ze deze termen horen en beginnen vaag te mummelen over “Iets met piramides of zo”.

Pure gebrek aan kennis.

Wie zich echt verdiept in direct selling weet dat er zeer betrouwbare, eerlijke bedrijven zijn met prachtige producten en eerlijke verdienmodellen. Piramides hebben daar niets mee te maken.

Daarbij ga je samenwerken met gelijkgestemden. Jij leert van hen en geeft je kennis weer door aan het team dat je opbouwt. Sámen werken aan een passief inkomen.

Affiliate Marketing

Een andere, nieuwere vorm van passief inkomen online is Affiliate Marketing.
Hierbij heb je één partij die een product heeft gemaakt en die mensen zoekt om het aan te bieden.
Affiliate betekent letterlijk: ‘filiaal’. Dus als aanbieder van het product ben jij de andere partij, de affiliate. De ontwikkelaar van het product beloont je voor de gegenereerde verkoop.

Dat is allemaal geautomatiseerd, dus als je eenmaal het werk hebt gedaan om het product online aan te bieden gaat de rest vanzelf. Je hoeft niets te verzenden of factureren, en ook je betaling ontvang je automatisch.

Cryptocurrencies

Ook in de betrekkelijk nieuwe wereld van de cryptocurrencies kun je een passief inkomen genereren.
Een cryptomunt heeft een bepaalde waarde, net zoals ons ‘fiatgeld’ dat heeft. Je kunt er diverse valuta mee omwisselen en ook uitgeven, maar dan op een andere manier. Je bewaart ze namelijk niet in een portemonnee of bankrekening maar in een digitale ‘wallet’. Alle handelingen gaan dus digitaal en zeer beveiligd (via de blockchain).

Het is even wennen, maar als je doorhebt hoe het werkt zijn er mogelijkheden om ook crypto’s in te zetten als passief inkomen. Zonder zelf te hoeven traden (persoonlijk moet ik daar niet aan denken) of verstand te hebben van hoe de ForEx (valutahandel) werkt.

Er zijn mooie, geautomatiseerde systemen waarbij je dagelijks de inhoud van je wallet ziet groeien.
Passief zijn kan dus wel degelijk wat opleveren! 🙂